Rinosinuzita cronică – apare ca urmare a unei inflamații cronice a mucoasei nazale. Aceasta, la origine, este de natură alergică sau infecțioasă, de cele mai multe ori fiind o combinație între cele două.
„Sinuzita” reprezintă o inflamație a mucoasei sinusurilor paranazale, având cauze multiple.
„Rinita” reprezintă inflamația mucoasei nazale care se manifestă prin iritație nazală, strănut, obstrucție nazală.
Datorită faptului că sinuzita este mereu însoțită de rinită, termenul de sinuzită acută a fost înlocuit cu cel de rinosinuzită acută.
Rinosinuzita acută – este considerată atunci când pacientul prezintă cel puțin 2 din următoarele simptome: rinoree, obstrucție sau congestie nazală, durere sau presiune facială, reducerea sau pierderea mirosului, aceste simptome având o durată de sub 12 săptămâni.
În cazul în care aceste simptome au o durată sub 10 zile, cauza este virală și o definim ca rinosinuzită acută virală.
Pacienții cu rinosinuzită acută mai pot avea asociate simptome precum:
• congestie nazală
• dureri de cap
• subfebrilitate
• tuse
• dureri la înghițire determinate de secreție purulentă posterioară
În cazul afectării sinusurilor maxilare, poate determina inclusiv dureri dentare.
Dacă sinuzita e etmoidală, poate fi asociată cu dureri și inflamație în jurul ochilor.
La debutul rinosinuzitei, secrețiile sunt clare (seroase), apoi devin muco-purulente și se remit pe parcursul primelor 10 zile în caz de afectare virală. Dacă după 5 zile simptomatologia se înrăutățește sau depășește 10 zile, de cele mai multe ori există suprainfecție bacteriană.
Factori predispozanți pentru rinosinuzita acută pot fi: infecțiile de tract respirator superior, variațiile anatomice (deviatie de sept), rinita alergică, infecții sau proceduri dentare sau traumă dentară, barotrauma, dezechilibru hormonal, boli imunodeprimate, inhalarea de substanțe iritante, ventilația mecanică, intubația naso-traheală sau naso-gastrică.
Ce putem face când avem simptomele menționate în cazul rinosinuzitei acute?
Scopul tratamentului rinosinuzitei acute este de a trata infecția, de a preveni dezvoltarea afecțiunii cronice, de a scădea durata de boală și de a preveni complicațiile.
Principalele etape în acest sens sunt:
• Lavajul nazal cu soluții saline izotonice (vezi gama Izotonică), efectuat zilnic. S-a demonstrat că reduce medicația și simptomatologia la pacienții cu sinuzite frecvente, îmbunătățind astfel calitatea vieții la acești pacienți. Important e faptul că NU prezintă efecte adverse.
• Decongestionante locale (vezi gama Hipertonică), având siguranța că nu vor determina dependență, alături de medicația prescrisă în acest caz de medicul specialist.
• Aerosoli (vezi Aerosol Monodoze)
• Dacă simptomatologia depășește 10 zile, pentru a proteja mucoasa împotriva suprainfecțiilor (vezi gama Panthexyl), o variantă ușor de administrat și tolerat, cu o complianță ridicată inclusiv de către copii este utilizarea unei soluții cu acțiune decongestionantă (vezi Panthexyl)