indications

IGIENA NAZALĂ ZILNICĂ ȘI PROFILAXIE

Importanța igienei nazale

Igiena nazală este la fel de importantă ca și igiena bucală, pentru sănătatea copiilor și adulților. Aerul pe care îl respirăm zilnic este un aer plin de noxe, de bacterii și virusuri, mai ales dacă locuim în orașe mari. Acești poluanți ajung în organismul uman, pe calea orală, prin inspirație sau pe cale bucală.

Nasul se comportă ca un filtru al aerului pentru organismul uman. Acest „filtru” încearcă zi de zi să mențină la nivelul mucoasei nazale poluanții. La fel ca și filtrul de apă, nasul nostru are nevoie să fie curățat zilnic de astfel de impurități pentru a nu se îmbolnăvi.

Igiena nazală se poate realiza cu ajutorul unei soluții izotonice sterile, cu rol atât în curățare, cât și în hidratarea mucoasei nazale.

Igiena nazală zilnică

Cum trebuie făcută corect?

Spălarea nasului trebuie făcută zilnic cu soluție salină izotonică, nu cu apă de la chiuvetă. În funcție de starea de sănătate a mucoasei nazale, aceasta trebuie curățată de minimum 2 ori pe zi, dimineața și seara.

În cazul în care ne confruntăm cu o congestie nazală sau cu uscăciune, este indicat ca irigarea să se facă de mai multe ori pe zi, cu o soluție cu osmolalitate crescută – soluție hipertonică, cu rol în decongestionarea mucoasei nazale în caz de răceli, rinite alergice, sinuzite și rino-sinuzite.

Importanța igienei pentru o respirație sănătoasă

Nasul filtrează, umidifică și încălzește aerul rece din exterior. Pentru a-și îndeplini aceste roluri, acesta ar trebui să fie în permanență curat. Un nas congestionat împiedică bebelușul și copilul să respire ușor, îngreunând somnul și hrănirea corectă.

Nu este ușor pentru copii să respire atunci când au secreții nazale și suferă de răceli sau alergii respiratorii (polen, praf etc.), mai ales dacă nu-și pot sufla singuri nasul. Astfel, ei au nevoie de sprijinul părinților pentru a-i ajuta să respire corect.

De regulă, copiii răcesc de aproximativ 6 până la 8 ori pe an, în special între lunile octombrie și mai. Fiecare răceală se poate transforma într-o infecție a urechii (otită), infecție sinusală (sinuzită), tuse cronică sau probleme de respirație.

De asemenea, 20% dintre copii suferă de rinită alergică (congestie nazală cu mucus limpede, tuse uscată, strănut cu mâncărimi nazale și furnicături). De aceea, igiena nazală trebuie să facă parte din ritualul zilnic, pentru a ajuta la eliminarea unor posibili factori alergeni.

Igiena nazală la sugari

În cazul sugarilor, igiena nazală presupune folosirea unei soluții ce se administrează în fiecare nară. Dacă secrețiile sunt în cantitate mare, mai întâi se aspiră năsucul cu ajutorul unui aspirator nazal. De regulă, sugarul strănută sau tușește ca să-și curețe nasul, aceste simptome nefiind neapărat semne de răceală.

Este perfect normal ca micuțul să aibă mucus, însă când acesta este în exces, părinții pot apela la aspiratorul nazal sau la o procedură de lavaj nazal.

Pașii pentru efectuarea unei curățări nazale corecte la sugari și bebeluși:

  • Pune copilul pe o parte.
  • Irigă nara care este orientată spre tavan cu jumătate din conținutul unei monodoze ce conține apă de mare, soluție izotonică sterilă.
  • Așază copilul pe partea cealaltă și repetă aceeași pași pentru cealaltă nară.
  • Gama Tonimer Lab Izotonic este utilizată în igiena zilnică nazală a bebelușului:
  • 3 ml pentru copii mai mici de 1 lună;
  • 5 ml pentru copii de 6 luni;
  • 10 ml pentru copii de 12 luni.

Igiena nazală la copii

Irigarea nazală este o metodă eficientă pentru îndepărtarea secrețiilor nazale în exces și este recomandată copiilor. Este foarte important ca părinții să primească explicații referitoare la această metodă de curățare de la medic.

Efectuată incorect, această metodă poate să inducă o durere de urechi sau alte complicații.

Tehnica de curățare a nasului cu un spray nazal cu apă de mare:

Datorită acestei tehnici, copilul începe să se familiarizeze cu igiena nazală regulată. Când cureți nasul copilului cu un spray nazal, ține cont de aceste recomandări:

  • Mâinile trebuie spălate ÎNAINTE și DUPĂ igiena nazală.
  • Așază copilul în fața ta, cu capul drept (nu înclinat). Cere-i copilului să se uite în ochii tăi, împiedicându-l să se miște.
  • Pune jumătate din vârful spray-ului nazal în centrul unei nări. Aplică un puf în fiecare nară.
  • Roagă-l pe copil să-și sufle nasul, acoperind una dintre nări.
  • Curăță vârful spray-ului nazal sub apă fierbinte, după fiecare utilizare.

Spray-ul nazal Tonimer Lab Izotonic este util în igiena zilnică nazală a copilului tău. Produsul este prevăzut cu piesă nazală atraumatică, astfel încât căile respiratorii ale copilului tău să nu se rănească.

Cât de des trebuie curățat nasul copilului?

Frecvența igienei nazale variază în funcție de vârsta copilului, perioada anului și dacă copilul este răcit și are nasul congestionat. De regulă:

Pentru copiii mai mici de 3 ani sau care nu pot să-și sufle corect nasul:

Vara: de 2 ori pe zi;

Iarna: de 4 ori pe zi;

Copil care are congestii nazale: de 5 până la 6 ori pe zi.

Pentru copiii mai mari de 3 ani:

Vara: 1 dată pe zi;

Iarna: de 2 ori pe zi;

Copil care are congestii nazale: de 3 până la 4 ori pe zi.

Igiena nazală la adulți

În funcție de munca pe care o desfășoară, de mediul în care trăiesc, există posibilitatea inhalării unui aer plin de praf, de noxe, de pulberi toxice, alergeni, virusuri și bacterii.

Odată ajunse aceste impurități în cavitatea nazală, vor adera la mucoasă, determinând inflamația și congestia mucoasei (vezi Gama Hipertonică), cu apariția simptomelor precum:

  • nas înfundat, iritat
  • uscăciune a mucoasei
  • uneori, chiar sângerări

Pentru a evita apariția acestor simptome neplăcute, este important să realizăm corect igiena nazală (vezi Izotonic Soft) / toaleta nasului, de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara.

Dacă există congestie nazală, putem crește numărul administrărilor sau putem utiliza o soluție hipertonică (vezi Gama Hipertonică).

Este recomandată folosirea unui spray pe bază de apă de mare, precum Gama Tonimer Lab Izotonic – soluție izotonică sterilă de apă de mare, salinitate 0.9%, bogată în oligoelemente și minerale.

 

Referințe

www.mayoclinic.org

www.genome.gov

www.nhlbi.nih.gov