Este o infecție a plămânilor la copii și bebeluși. Bronșiolita acută este o infecție virală care provoacă inflamația celor mai mici căi respiratorii care conduc aerul în plămâni (bronșiole). Infecția duce la obstrucția bronșiolelor, aerul nu mai poate ieși din plămâni și acest lucru determină respirația șuierătoare, epuizantă. Infecția este frecventă la copii, explicația fiind aceea că aceștia intră în contact cu diferiți germeni pentru care nu au imunitate. Bronșiolita are o cale de transmitere foarte asemănătoare cu gripa. Iarna este perioada în care apare cel mai frecvent.
În primele zile, simptomele și semnele pot fi confundate cu cele ale unei răceli:
După această perioadă, poate apărea dificultatea în respirație sau o respirație șuierătoare. Mulți copii au, de asemenea, și o infecție a urechii (otită medie).
Dacă observi că copilul are dificultăți să mănânce sau să bea, iar respirația lui devine mai rapidă sau mai greoaie, mergeți la medic. Acest lucru este deosebit de important dacă copilul are vârsta mai mică de 12 săptămâni sau are alți factori de risc pentru bronșiolită – inclusiv nașterea prematură sau o afecțiune cardiacă sau pulmonară.
Trebuie să chemați medicul în cazul în care copilul are unul dintre următoarele simptome:
Pentru a evita disconfortul creat de obstrucția bronșiolară, este important să avem în vedere:
Referințe